sobota, 8 lutego 2014

Kuchnia narodowa jako element kultury

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy uważają, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Polskie tradycyjne potrawy są dziedzictwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Warto rzucić okiem także na żurek śląski przepis Więcej informacji także tutaj żurek śląski przepis Więcej informacji także tutaj żurek śląski przepis W temacie żurek śląski przepis warto poczytać również pozostałe informacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz